Historia

***
Esi-isien kädenjälki

Kirjaston hirsiseinään naulatusta sukutaulusta on luettavissa Ali-Marttilan tilaa 1600-luvulta alkaen viljelleet isännät avaimia vahtineine emäntineen. Nykyiset omistajat ovat tuossa sukupolvien ketjussa kymmenes lenkki. Talossa on huolella säilytetty aiemmilta isänniltä ja emänniltä periytyneitä taidokkaasti valmistettuja ryijyjä, kapioarkkuja ja muita tarve-esineitä, jotka kertovat niiden käyttäjien arjesta ja juhla hetkistä vuosisatojen takaa.

Talon tarinoita

Ali-Marttilaan liittyy monia kiehtovia tarinoita. Kieltolain aikaan salakuljettaja ja seikkailija Algot Niska piileskeli talossa viranomaisia ja ystävystyi siellä  kesälomaa viettäneisiin taiteilija Arvid Bromsiin sekä Itävallan juutalaiseen tehtailija Emmanuel Gartenbergiin. Heidän avullaan hän järjesti Hitlerin Saksan vainoja pakoon yrittäneille varakkaille juutalaisille väärennettyjä Suomen passeja. Myös monet Suomi Filmin tähdet sekä tunnetut kirjailijat ja muusikot ovat aikanaan viettäneet kesälomiaan Ali-Marttilassa. Talo on toiminut myöhemmin myös suositun Metsolat-televisosarjan kuvauspaikkana.

***
Restaurointi perinteitä kunnioittaen

Satavuotias päärakennus kunnostettiin runsaan vuoden kestäneen restauroinnin tuloksena palvelemaan uutta käyttötarkoitustaan nykyaikaiset vaatimukset täyttävänä kokous- ja juhlatilana. Työ toteutettiin siten, että mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenne osia voitiin ottaa uudelleen käyttöön. Esim. peiliovet, ruutuikkunat ja leveät lattialankut entisöitiin ja käytettiin uudelleen. Pinkopahviset sisäkatot uusittiin vanhoja menetelmiä noudattaen ja mm. katto- ja jalkalistat valmistettiin alkuperäisten mallien mukaan. Kaakeliuunit ja maakellarit korjattiin käyttökuntoisiksi. Vanha navetta ja tallirakennus on korjattiin perusteellisesti yhtenäiseksi talvilämpimäksi juhlatilaksi. Juhlatallin rakennettiin pieni keittiö kylmiöineen ja uuneineen. Remontin yhteydessä Juhlatalliin tehtiin myös ajanmukaiset WC-tilat sekä orkesterilava esiintymis valoineen  Myös pihan perinteiset perennapenkit kunnostettiin vieraiden silmäniloksi.